Centralno ogrevanje

  • -

Centralno ogrevanje

TALNO GRETJE

talno gretje            talno gretje_skica

Talno gretje je najstarejši poznan sistem za centralno ogrevanje prostorov. Za talno gretje so cevi položene v tla in toplota ogrete vode se prenaša od cevi na talno konstrukcijo in od tod na zrak v prostoru v obliki sevanja in konvekcije. Talno gretje tako omogoča, da so pri tleh temperature najvišje in padajo proti stropu, temperaturni profil po višini prostora pa je najbližji idealnemu.

RADIATORSKO OGREVANJE

radiator

Radiatorsko ogrevanje, opremljeno z radiatorskimi termostatskimi ventili, je energetsko varčno, zanesljivo, učinkovito in uporabniku prijazno ogrevanje, ki zagotavlja ugodje v vsakem prostoru. Saj lahko za vsak prostor posebej določimo, reguliramo pretok tople vode skozi radiator in s tem moč ogrevanja v prostoru.

STENSKO OGREVANJE

stensko gretje         stensko gretje_skica

Stensko ogrevanje omogoča zdravo bivanje pri odličnih klimatskih pogojih. Toplota prehaja v prostor s sevanjem, deloma tudi s konvekcijo. Sistemi stenskega ogrevanja so konstrukcijsko enostavni in je z njimi lahko upravljati. Do sedaj se je stensko ogrevanje uporabljalo predvsem skupaj s talnim ogrevanjem, možno pa ga je samostojno uporabljati tako za ogrevanje in hlajenje v novogradnjah kot pri sanaciji starih objektov.

STROPNO OGREVANJE

Stropno ogrevanje 1

Tako, kot v primeru talnega in stenskega ogrevanja, nam predvsem stropno hlajenje poveča bivalno ugodje. Pomen bivalnega ugodja je pogosto zanemarjen, saj se smatra kot neobvezna sestavina rabe bivalnega prostora. Napačna uporaba klimatskih naprav ali zastarelost le teh pa ima velik vpliv na zdravstveno stanje uporabnikov prostorov. Predvsem v prostorih, namenjenih opravljanju dejavnosti, je tak vpliv na zdravstveno stanje zaposlenih lažje merljiv. V prostorih, namenjenih stanovanjski gradnji pa je predvsem osveščenost uporabnika tista, ki je vzrok in povod za stalno izboljševanje vseh sistemov, namenjenih gretju in hlajenju. Velika prednost sistema je predvsem tiho delovanje saj je hlajenje brezšumno prav tako pa ni neprijetnega prepiha hladnega zraka, kot pri klima napravah.


Najnovejši prispevki

Delovni čas

Drugo

Centralno ogrevanje

Solarni sistemi

februar 2024
P T S Č P S N
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829